Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ !!! ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ !!!

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου και με δήλωση που μετέδωσε σήμερα το Ρωσικό πρακτορείο TASS ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς μίλησε για Οικονομική Βοήθεια στην Ελλάδα !!!

Η Ρωσία προτίθεται να εξετάσει το θέμα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους που προτείνεται από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς σε τηλεοπτική συνέντευξη, μετέδωσε το TASS.
«Τα πιο σημαντικά πράγματα για μας είναι τα σχέδια επενδύσεων και οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα.  Αν ζητηθεί οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το θέμα αυτό», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις, τις οποίες επικαλείται το TASS.
Μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Bloomberg.

Επιπλέον ο κ. Νόβακ φέρεται μάλιστα να δήλωσε πως η Μόσχα θα στηρίξει δανειακά στο 100% την κατασκευή του αγωγού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τοποθετεί το κόστος των έργων στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Νόβακ φέρεται να προσέθεσε δε πως ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom δεν θα είναι ιδιοκτήτης του αγωγού, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να τηρηθούν οι νέοι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., που απαγορεύουν στον πάροχο ενέργειας να ελέγχει και το δίκτυο διανομής της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Ο αγωγός ήταν αρχικά σχεδιασμένο να φτάνει ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας. Θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Εξ αυτών, τα 16 θα διοχετεύονται στην τουρική αγορά, αφήνοντας απόθεμα 47 δισεκατομμυρίων κμ.

Σημειώνεται πάντως πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τον Turkish Stream και το 2014 ουσιαστικά «βύθισε» τον «πρόγονό» του, τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα εισερχόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Βουλγαρίας.

Οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα ζητήσει από την Ελλάδα να μην συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Turkish Stream, αλλά να εστιάσει αντίθετα στον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου