Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

Πλησιάζει η ώρα της συγχώνευσης των λεγόμενων συστημικών τραπεζών, το σενάριο επιβεβαιώνει και το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέο κύμα συγχωνεύσεων, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά την όποια συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Όπως υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ανεξάρτητα από το εάν τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και η χώρα λάβει χρηματοδότηση, ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, μπορεί να απαιτηθεί να κλείσουν και να απορροφηθούν από τις εναπομείνασες.

Αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο. Αλλο πρόσωπο σημείωσε ότι αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζες πρέπει να αρχίσουν από την αρχή» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. 
«Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το μοντέλο», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πριν από ένα χρόνο, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα θεωρούσαν ότι ήταν στα πρόθυρα μιας νέας εποχής.

Είχαν αναδιαρθρωθεί ως μέρος της διάσωσης συμφωνίας της χώρας, ειχαν προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και είχε ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές .

Όμως, η οικονομική και πολιτική αναταραχή που έχει ακολούθησε από τότε άλλαξε τα πράγματα.

Ακόμη και μετά τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που εκπονούνται, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του τομέα θα απαιτήσει την ταχεία ανακεφαλαιοποίηση τους καθώς η άνοδος των επισφαλειών και η έκθεση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο να καταστεί αφερέγγυες.

Ένα χρονοδιάγραμμα και ακριβές σχέδιο για την αναμόρφωση του τομέα θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια απόφαση για νέο γύρο συγχωνεύσεων των τραπεζών θα προκαλέσει μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς οι συγχωνεύσεις σημαίνουν σε πρώτη φάση σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας.

«Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ παρακολουθούν στενά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος», δηλώνει στο Reuters πηγή της ΕΚΤ.

«Κάθε απόπειρα για συγχώνευση θα περιορίσει τον ανταγωνισμό», δηλώνει Έλληνας τραπεζίτης.
ΠΗΓΗ